Noile servicii medicale gratuite de la 1 iulie 2023
Odată cu intrarea în vigoare a noului Contract-cadru, de la 1 iulie 2023 vor intra în vigoare și Normele metodologice de aplicare a acestuia, aprobate printr-un Ordin comun al Ministerului Sănătății și al CNAS.
Noile servicii medicale gratuite de la 1 iulie 2023 sunt prezentate mai jos:
Kinetoterapie și masaj terapeutic
Asigurații în sistemul de sănătate au dreptul anual și la servicii medicale de tratament și de recuperare ( medicina fizica si de reabilitare), printre care kinetoterapie sau masajul terapeutic.
Procedurile specifice de medicină fizică şi de reabilitare în cadrul unei serii de proceduri – efectuate în ambulatoriu, precum şi perioadele pentru care se pot acorda sunt: kinetoterapie, kinetoterapie cu aparatură specială cu dispozitive mecanice, electromecanice şi robotizate, Masaj pneumatic al extremităților, TECAR , terapie fizică, ultrasunet, TENS, terapie prin exerciții, terapie prin masaj, electroterapie, tracţiuni vertebrale şi articulare , manipulări vertebrale și de articulații, băi, Limfomasaj, Masaj reflex, stimulare electrică funcţională/neuromusculară, împachetări și altele.
Ingrijirea medicala la domiciliu
In pachetul de îngrijiri medicale la domiciliu, sunt adaugate noi servicii: logopedie individuală, masajul limfedemului, evaluarea manuală a fecaloamelor și recoltarea produselor biologice (sânge, urină, materii fecale).
Noile servicii medicale gratuite de la 1 iulie 2023 pentru specialitatea Obstetrică – Ginecologie
Serviciimedicale de preventie in scop diagnostic – caz pentru depistarea precoce a cancerului in special la femeile cu varsta intre 40-65 ani,control ,cel putin o data pe an:
extractia/montare dispozitiv intrauterin;
test Babes Papanicolau;
puncție biopsie mamară ghidată ecografic
Punctia este efectuată de medici cu specialitatea chirurgie generala, obstetrică-ginecologie, oncologie medicală cu atestat/competență în senologie imagistică, radioterapie cu atestat/competență în senologie imagistică.
In baza biletului de trimitere pentru specialitatea OBSTETRICA – GINECOLOGIE se poate beneficia de urmatoarele servicii: consultatii de supraveghere pentru fiecare trimestru de sarcina, mica chirurgie ginecologica ,colposcopie,alte servicii specifice, tratamentul tumorilor exulcerate, suprainfectate, îngrijire complicații stome, fistule tumorale.
Servicii urologie
Un serviciu nou introdus de la 1 iulie 2023 este uroflowmetria .
Medicina interna
Serviciile gratuite de care se poate beneficia sunt: consult ,EKG, Holter, Ecografii abdominale.
Servicii cardiologie
In baza biletului de trimitere se poate beneficia de urmatoarele investigatii gratuite: EKG standard, EKG de efort, Holter TA si EKG , ecografii doppler cardiac si ecografie de efort.
Servicii de ortopedie
De la 1 iulie s-a introdus serviciul de investigatie osteodensitometrie pentru depistarea osteoporozei, precum si si alte servicii specifice inclusiv mica chirurgie.
Analize de laborator
Noi analize de laborator decontate de la 1 iulie sunt introduse în asistența medicală paraclinică din ambulatoriu, si anume: transferină serică, alfa amilază, lipază, lactatohidrogenaza (LDH), rezervă alcalină (determinarea bicarbonatului seric), vitamina B 12, acid folic, raport albumină/ creatinină într-un eșantion de urină spontană.
Servicii diagnostice și terapeutice
In asistența medicală primară, pe lângă dezvoltarea serviciilor preventive pentru toate persoanele înscrise pe lista medicului de familie, se vor introduce noi servicii diagnostice și terapeutice, si anume:
recoltarea probelor biologice pentru efectuarea testului Babeș-Papanicolau, în cazul femeilor simptomatice sau care planifică o sarcină;
efectuarea testului Frax, care este utilizat pentru calculul riscului de fractură la pacienții cu osteoporoză;
efectuarea de tratamente intravenoase cu injectomat;
imobilizarea unei fracturi;
tratamentul entorselor și luxațiilor;
spălătura gastrică și altele.
Noile servicii medicale gratuite de la 1 iulie 2023 privind radiologia si medicina nucleara
Noile servicii medicale de radiologie imagistică medicală și medicină nucleară decontate de la 1 iulie sunt:
mamografie cu tomosinteză unilaterală și mamografie cu tomosinteză bilaterală (investigații ce pot fi recomandate pentru monitorizarea pacientelor cu cancer de sân);
mamografie digitală 2D;
tomografie dentară CBCT mandibulară, maxilară, respectiv bimaxilară;
ecografie musculoscheletală;
ecografie cutanată;
ecografie a aparatului urinar/genital masculin;
ecocardiografie de efort;
RMN șold – articulație coxo-femurală nativ și cu substanță de contrast;
RMN whole-body;
limfoscintigrafie planară.
Asistenta medicala ambulatorie clinica de specialitate
În ceea ce priveste asistența medicală ambulatorie clinică de specialitate, lista ce cuprinde afecțiuni care permit prezentarea direct la medicul de specialitate, se extinde, incluzând: hemofilia, talasemia, sifilisul (genital primar și secundar al pielii și mucoaselor), HIV/ SIDA, dermatita atopică, deficitul congenital de factor VII, trombastenia Glanzmann, hemipareze, parapareze și tetrapareze.
Servicii stomatologice
In asistența medicală dentară se introduce un nou serviciu decontat ( partial), o singura data pe an pentru un pacient, respectiv, detartrajul cu ultrasunete și periajul profesional. Pe lista investigațiilor imagistice ce pot fi efectuate de medicii stomatologi se adaugă și tomografiile dentare CBCT.
Transportul sanitar neasistat
De la 1 iulie vor fi introduse noi activități de transport sanitar neasistat:
transportul de la și la domiciliu al bolnavilor oncologici nedeplasabili cu propriile forțe pentru efectuarea radioterapiei sau chimioterapiei, inclusiv în alt județ;
transportul de la și la domiciliu al bolnavilor nedeplasabili cu propriile forțe pentru administrarea parenterală a unor medicamente sub supraveghere specială, precum și pentru administrarea nutriției parenterale, inclusiv în alt județ;
transportul la externare al pacienților post-transplant nedeplasabili cu propriile forțe, inclusiv în alt județ;
transportul la externare al pacienților post-transplant nedeplasabili cu propriile forțe, inclusiv în alt județ.
Surse:
HG nr. 521/2023 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate;
Ordinul MS/CNAS nr. 1857/441/2023 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Hotărârii Guvernului nr. 521/2023 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.