- 30 iulie 2020
- By: centrulklass_admin
- No Comments
Romania are cea mai mare rata de mortalitate a cancerului de col uterin din Europa
România are cea mai mare rată de mortalitate a cancerului de col uterin din Europa. Rata mortalităţii fiind de 17 femei din 100.000 anual, de peste patru ori mai mult decât media UE.
Peste 1.800 de femei mor în România in fiecare an, ca urmare a cancerului de col uterin și aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală. Incidența este de 2,5 ori mai mare decât media UE-27, iar rata mortalității de peste 4 ori mai mare. Aceste date plaseaza țara noastră pe primul loc din punctul de vedere al incidenței și al mortalității asociate cancerului de col uterin, la nivelul țărilor din Uniunea Europeană, conform unui comunicat al Ministerului Sanatatii.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent cancer la femei. Studii recente au arătat că aproximativ 75% dintre femeile diagnosticate cu această afecțiune supraviețuiesc acesteia, iar rată de supraviețuire pentru femeile sub 40 de ani este de 85%.
Reducerea imbolnavirilor de cancer de col uterin se poate realiza prin vaccinare împotriva HPV, prin programe de vaccinare sustenabile, depistarea în faze incipiente a leziunilor colului uterin, prin programe de screening, prin asigurarea accesului la diagnostic și tratament.
Strategia Globala pentru eliminarea cancerului de col uterin
În noiembrie 2020, Organizația Mondiala a Sănătății (OMS) a lansat Strategia Globală pentru eliminarea cancerului de col uterin ca problemă de sănătate publică, printr-o rezoluție adoptată de 194 de țări.
Obiectivul strategiei pana in 2030:
- Atingerea unui prag de 4 cazuri la 100 000 femei
- tinta 90-70-90 trebuie îndeplinita până în 2030 pentru ca țările să fie pe calea eliminării cancerului de col uterin si inseamna:
- 90% dintre fete au fost complet vaccinate cu vaccinul HPV până la vârsta de 15 ani;
- 70% dintre femei sunt testate cu un test de înaltă performanță până la vârsta de 35 de ani și din nou până la vârsta de 45 de ani;
- 90% dintre femeile identificate cu boală de col uterin primesc tratament (90% dintre femeile cu precancer tratate și 90% dintre femeile cu cancer invaziv gestionat).
Ce este cancerul de col uterin?
Cancerul de col uterin este un tip de cancer care afectează celulele din colul uterin al femeilor active sexual cu vârste cuprinse între 25 și 49 de ani. Cervixul este gâtul uterului care conectează uterul de vagin și se deschide în timpul travaliului pentru a permite trecerea copilului. Celulele din membrana care captuseste cervixul se pot dezvolta in celule precanceroase, iar netratate, acestea dezvolata cancerul de col uterin.
Cancerul de col uterin poate apărea în urma unei infecții cu transmitere sexuală cunoscută sub numele de papilomavirus uman (HPV). Riscul creste semnificativ atunci când femeia nu a fost vaccinată împotriva acestui virus. Este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer ginecologic.
Ce este testul Babes Papanicolau?
Testul Babes Papanicolau este o investigație medicala pentru detectarea celulelor precanceroase sau canceroase din colul uterin. Detectarea și tratamentul precoce al celulelor pot ajuta la reducerea numărului acestora, la combaterea afecțiunii sau la prevenirea apariției acesteia.
Un test Babes Papanicolau nu trebuie confundat cu un test de cancer; doar detectează celule anormale care se pot dezvolta în celule canceroase.
Testare gratuită
Cine ar trebui să facă testul Babes Papanicolau?
Si femeile care nu sunt active sexual, ar trebui să faca teste Papanicolau regulate.
Pentru femeile sub 25 de ani, testul Babes Papanicolau regulat nu este necesar, deoarece este obișnuit ca celulele anormale să se dezvolte în colul uterin, dar acestea dispar de la sine.
La femeile virgine, riscul de a face cancer de col uterin este foarte scăzut, așa că nu este necesar să faca testul Babes Papanicolau.
Femeile care au avut histerectomie nu au nevoie de un test Babes Papanicolau, cu excepția cazului în care colul uterin este încă intact.
Unde si cum pot face testul Babes Papanicolau gratuit?
Este foarte important la ce clinica de medicină generală mergeti. Pentru rezultate și servicii generale mai bune, ar trebui să vizitați centrul noastru medical din Timisoara pentru testul Babes Papanicolau. Clinica Medicala KLASS este cunoscut pentru încredere si nvelul profesional al diferitelor servicii și teste de ginecologie.
Pentru comoditatea și confortul dumneavoastră, puteți opta și pentru un test Babes Papanicolau privat în clinica noastră. Suntem cunoscuți pentru că oferim unul dintre cele mai bune teste si investigatii private pentru clienții noștri care doresc să fie discreți.
Beneficiile testului Babes Papanicolau
Efectuarea unui test Babes Papanicolau este cel mai simplu și mai accesibil mod de a preveni cancerul sau factorii care duc la acesta.
Testul Babes Papanicolau ajută la detectarea modificărilor în celulele colului uterin care ajung să fie canceroase în viitor. Detectarea in faze incipiente ofera posibilitatea tratarii cu succes a cancerului de col uterin.