Infiltratiile intraarticulare reprezinta o metoda moderna si eficienta folosita in tratamentul unor afectiuni ale articulatiilor. Este o procedura minim invaziva utilizata pentru a ameliora durerea și inflamația în articulații.
Ecografia musculoscheletala este un instrument eficient și nedureros folosit de medicii specialisti pentru a obtine imagini în timp real ale mușchilor, tendoanelor, ligamentelor, nervilor și cartilajului din întregul corp.
Ecografie musculoscheletală
Ecografia muscoloscheletala este utilizată pentru a diagnostica o gamă largă de leziuni și afecțiuni cronice, inclusiv rupturi musculare, tendinite, bursite, probleme articulare, artrită reumatoidă și mase precum tumori sau chisturi. Ecografia musculoscheletala, este, de asemenea, utilizată pentru a ghida punctii, infiltaratii, precum si alte proceduri terapeutice, deoarece permite vizualizarea în timp real a articulațiilor și a țesuturilor moi.
Este o metodă diagnostică complexă, precisă, fără efecte secundare pentru pacient, nedureroasă, care se poate efectua ori de câte ori este nevoie aducând un real beneficiu în diagnosticul şi urmărirea unei game largi de afecţiuni musculoscheletale.
Ecografia musculoscheletală explorează structurile musculoscheletale: muşchi, tendoane, articulaţii.
Este utilizata pentru diagnosticare in urmatoarele situatii:
- Leziuni traumatice musculare cu evaluarea rupturilor musculare parţiale sau totale în vederea stabilirii procedeului terapeutic chirurgical sau conservativ şi urmărirea evoluţiei în timp a rupturilor parţiale. Determinarea mărimii rupturilor parţiale asociate cu hematom intramuscular este crucială în stabilirea unui tratament chirurgical.
- Leziuni ligamentare sau tendinoase de natură inflamatorie sau traumatică la nivelul tuturor articulaţiilor:
- Umăr: se pot evidenţia rupturi ligamentare, tendinite, calcificări periarticulare şi se poate monitoriza răspunsul terapeutic post ESWT (tratament cu unde de şoc) sau al altor proceduri terapeutice.
- Cot: se pot aprecia modificările structurale din cadrul unei epicondilite, bursite olecraniene, artroze.
- Mână: se pot aprecia modificările inflamatorii din cadrul unei poliartrite reumatoide cu evaluarea răspunsului terapeutic sau modificarile date de compresiunea nervului median în sindromul de tunel carpian.
- Genunchi: se pot aprecia leziuni de menisc şi ligamentare, chiste Baker, colecţii articulare şi modificări de gonartroză.
- Gleznă: se poate evidenţia tendonul lui Achille şi se pot evalua modificările de tendinită sau ruptură ahileană cu monitorizarea răspunsului terapeutic, precum şi modificările de tip fasciită plantară.
- Șold: se pot aprecia modificările inflamatorii din cadrul unei poliartrire reumatoide cu evalurea răspunsului terapeutic.
Servicii si investigatii
Dacă aveți o recomandare de la medicul dumneavoastră și doriți o programare, vă rugăm să trimiteți cererea folosind optiune de mai jos. Profesioniștii noștri din domeniul sănătății sunt aici pentru a vă ajuta.
Echipa noastra medicala efectueaza serviciile prezentate mai jos:
- Punctie intraarticulara
- Infiltratii intraarticulare
- Ecografie musculoscheletala
Programează
Punctiile intraarticulare
Punctiile intra-articulare evacuatorii sunt manevre de extragere in scop terapeutic sau diagnostic a colectiilor acumulate in spatiile intra-articulare in cazul diverselor afectiuni ale articulatiilor.
Afectiunile principale care pot fi tratate cu ajutorul punctiei intra-articulare evacuatorii, sunt:
- Osteoartrita
- Artrita reumatoida (inflamatorie)
- Guta si pseudoguta;
- Capsulita adeziva
Scopul punctiilor este de a diminua durerea si de a imbunatatii functionalitatea articulatiei.
Infiltratiile intraarticulare
Infiltratiile intra-articulare sunt proceduri prin care se introduce intraarticular, cu ajutorul unei seringi, o substanta, avand ca scop ameliorarea durerii si imbunatatirii functiei segmentului respectiv.
Rolul este de a accelera procesul natural de vindecare al organismului prin concentratia mare de substante active.
Este cel mai des folosita in tratamentul epicondilitei, fasceitei plantare, tendinopatia achilleana si rotuliana, condropatii in stadii incipiente. Spre deosebire de celalate tipuri de infiltaratii, dupa PRP pacientul se poate astepta la o amplificare a durerii in primele 2-3 zile cat dureaza faza inflamatorie produsa la nivel local inainte de faza de proliferare celulara si apoi de remodelare a tesutului care duce la vindecarea leziunii.
Exista trei mari categorii de infiltratii: derivate de cortizon (corticosteroizi), acid hialuronic (vascosuplimentare) si cele „biologice” (PRP – Platelet Rich Plasma)
Pentru ce afectiuni se recomanda infiltratiile intraarticulare?
Infiltrarea intraarticulara poate fi opțiunea optimă de tratament pentru pacienții care se confruntă cu dureri articulare persistente și nu au avut un răspuns pozitiv la alte tipuri de tratament, cum ar fi medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene sau fizioterapie.
Totodata trebuie remarcat faptul ca nu sunt indicate in toate tipurile de afectiuni articulare si exista anumite riscuri precum infectii sau afectarea tesuturilor invecinate.
Printre afectiunile medicale pentru care se recomanda procedura de infiltratii intraarticulare se numara urmatoarele:
Artrita
Bursita
Tendinita
Artroza
Capsulita adeziva a umarului
Echipa noastră medicală
Procedura de infiltrare intraarticulară poate fi efectuată de un medic specialist în reabilitare, reumatolog sau medic ortoped.
Clinica noastră are o echipă de specialiști cu experientă si foarte bine pregatiti. Medicii nostri sunt disponibili de la ora 8.00 pana la ora 20.00. Sunați pentru confirmarea programului!
Servicii medicale
Vă rugăm să nu ezitați să contactați personalul nostru de la recepție pentru orice întrebare generală sau medicală.